15 pytań na sprawdzian z „Balladyny”

15 pytań na sprawdzian z „Balladyny”

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Balladyny”:

  1. Wymień sześciu bohaterów realistycznych z „Balladyny”.
    odpowiedź: Bohaterowie realistyczni „Balladyny” to: Balladyna, Alina, Wdowa, Kirkor, Kostryn, Gralon.
  2. Wymień trzech bohaterów fantastycznych z „Balladyny”.
    odpowiedź: Bohaterowie fantastyczni „Balladyny” to: Goplana, Skierka, Chochlik.
  3. Jakie owoce Balladyna i Alina zbierały w lesie?
    odpowiedź: Balladyna i Alina zbierały w lesie maliny.
  4. Do jakiego naczynia Balladyna i Alina zbierały owoce w lesie?
    odpowiedź: Balladyna i Alina zbierały owoce do dzbanów.
  5. Jak Balladyna zabiła Alinę?
    odpowiedź: Balladyna zabiła Alinę nożem.
  6.  Kim była Goplana?
    odpowiedź: Goplana była nimf wodną, królową jeziora Gopło.
  7. Jak umarł Pustelnik?
    odpowiedź: Pustelnik popełnił samobójstwo (powiesił się).
  8. Jak umarł Kirkor?
    odpowiedź: Kirkor został zaatakowany przez własne wojsko, nasłał je na niego Kostryn na polecenie Balladyny.
  9. Jak umarł Kostryn?
    odpowiedź: Kostryn został otruty przez Balladynę – podała mu chleb przekrojony nożem moczonym w truciźnie.
  10. Jak nazywał się mężczyzna, który zakochał się w Alinie?
    odpowiedź: Mężczyzna, który zakochał się w Alinie, miał na imię Filon.
  11. Kto na końcu dramatu przyszedł do Balladyny po sprawiedliwy wyrok?
    odpowiedź: Do Balladyny po sprawiedliwy wyrok przyszli: Filon (wyrok dla mordercy Aliny), lekarz (wyrok dla mordercy Kostryna), Wdowa (wyrok dla córki, która wyparła się matki).
  12. Ile osób zabiła Balladyna?
    odpowiedź: Balladyna łącznie zabiła 6 osób. Zabiła: Alinę, Gralona, Grabca, Kirkora (razem z Kostrynem, za pomocą wojsk), Konstryna, przyczyniła się do śmierci Wdowy (tortury).
  13. Jak zginęła Balladyna?
    odpowiedź: Balladyna została porażona piorunem.
  14. „Balladyna” – jaki to gatunek literacki?
    odpowiedź: Balladyna to tragedia.
  15. Co to znaczy, że „Balladyna” jest tragedią?
    odpowiedź: „Balladyna” jest tragedią. Oznacza to, że jest to utwór przeznaczony do wystawienia na scenie (dramat), który opowiada o konflikcie jednostki (Balladyna) z siłami wyższymi (prawa moralne, natura), konflikt ten musi zakończyć się klęską jednostki.

Czy są jeszcze jakieś pytania z „Balladyny”, na które chcielibyście poznać odpowiedź? Piszcie w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 4.8 / 5. Liczba głosów: 8

Ten post ma jeden komentarz

  1. Anonimowo

    A nie zabiła jeszcze pustelnika?

Dodaj komentarz