„Dziady” cz. II – sprawdzian z lektury. Pytania i odpowiedzi

„Dziady” cz. II – sprawdzian z lektury. Pytania i odpowiedzi

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Dziadów” cz. II:

  1. Kto napisał „Dziady”?
    odpowiedź: „Dziady” napisał Adam Mickiewicz.
  2. Kiedy powstały „Dziady”?
    odpowiedź: „Dziady” cz. II i IV powstały w 1822 roku
    Kto prowadził obrzęd dziadów?

    odpowiedź: Obrzęd dziadów prowadził Guślarz.
  3. Jakim rodzajem literackim są „Dziady”?
    odpowiedź: „Dziady” to dramat.
  4. Jakim gatunkiem literackim są „Dziady”?
    odpowiedź: „Dziady” to dramat romantyczny i dramat niesceniczny.
  5. Co to znaczy, że „Dziady” to „dramat niesceniczny”?
    odpowiedź: „Dziady” to dramat niesceniczny dlatego, że z założenia miały być wyłącznie utworem do czytania, a nie do wystawienia na scenie. Zawierają elementy fantastyczne, nie mają podziału na sceny – to cechy dramatów niescenicznych.
  6. Wymień imiona duchów lekkich.
    odpowiedź: Duchy lekkie to Józio i Rózia (rodzeństwo, aniołki).
  7. Dlaczego Widmo Złego Pana nie weszło do przycmentarnej kaplicy?
    odpowiedź: Widmo Złego Pana nie weszło do przycmentarnej kaplicy, ponieważ nie pozwolił mu na to chór ptaków nocnych. Było duchem ciężki, a co za tym idzie – popełniło grzech ciężki i nie mogło wstąpić do miejsca takiego jak kaplica.
  8. Jak nazywały się ptaki, które pojawiły się wraz z Widmem Złego Pana?
    odpowiedź: Wraz z Widmem Złego Pana w przycmentarnej kaplicy pojawił się chór ptaków nocnych. Składał się on z puchaczy, kruków i sów.
  9. Kto stanowi chór w „Dziadach”?
    odpowiedź: Chór w „Dziadach” stanowią wieśniacy i wieśniaczki.
  10. Jakie zdanie ciągle powtarzał chór?
    odpowiedź: Chór ciągle powtarzał „Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie?”.
  11. O co prosiły duchy lekkie?
    odpowiedź: Duchy lekkie (Józio i Rózia) prosiły o dwa ziarnka gorczycy, by doznać odrobiny goryczy.
  12. O co prosiła pasterka Zosia?
    odpowiedź: Pasterka Zosia (duch pośredni) prosiła o przyciągnięcie jej do ziemi.
  13. W jakim dniu obchodzono dziady?
    odpowiedź: Dziady obchodzono w nocy z 1 listopada (Święto Zmarłych) na 2 listopada (Dzień Zaduszny).
  14. Kto przewodził chórem wieśniaków i wieśniaczek?
    odpowiedź: Chórem wieśniaków i wieśniaczek przewodził Starzec – najstarsza osoba z chóru.
  15. Jaki duch pojawił się na końcu dramatu?
    odpowiedź: Na końcu dramatu pojawiło się tajemnicze Widmo młodzieńca – nic nie mówiło.

Czy macie jeszcze jakieś pytania dotyczące II części „Dziadów” Adama Mickiewicza? A może chcecie zapytać o coś, co dotyczy IV bądź III części tej lektury? Napiszcie w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 4

Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.