„Kamienie na szaniec” – pytania na sprawdzian

„Kamienie na szaniec” – pytania na sprawdzian

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Kamieni na szaniec”:

  1. Kto napisał „Kamienie na szaniec”?
    odpowiedź: „Kamienie na szaniec” napisał Aleksander Kamiński.
  2. Ile stron mają „Kamienie na szaniec”?
    odpowiedź: „Kamienie na szaniec” mają ponad 200 stron.
  3. Jak nazywał się Zośka?
    odpowiedź: Zośka nazywał się Tadeusz Zawadzki.
  4. Jak nazywał się Alek?
    odpowiedź: Alek nazywał się Maciej Aleksy Dawidowski.
  5. Jak nazywał się Rudy?
    odpowiedź: Rudy nazywał się Jan Bytnar.
  6. Do gimnazjum czyjego imienia chodzili Zośka, Alek i Rudy?
    odpowiedź: Zośka, Alek i Rudy chodzili do warszawskiego gimnazjum imienia Stefana Batorego.
  7. Jak nazywała się narzeczona Alka?
    odpowiedź: Narzeczona Alka nazywała się Basia Sapińska.
  8. Kim był Zeus?
    odpowiedź: Zeus (Leszek Domański) był drużynowym Buków i młodym nauczycielem geografii.
  9. Czym jest sabotaż?
    odpowiedź: Sabotaż to ukryte działania, których celem jest przeszkodzenie komuś w realizacji jakiegoś planu. Zośka, Alek i Rudy zajmowali się działalnością sabotażową – rysowali na murach symbol Polski walczącej, zrywali flagi niemieckie, a w ich miejsce wieszali flagi polskie.
  10. Jak nazywali się wyjątkowo okrutni gestapowcy, którzy torturowali Rudego?
    odpowiedź: Wyjątkowo okrutni gestapowcy, którzy torturowali Rudego, nazywali się Schultz i Lange.
  11. Który z chłopców założył wytwórnię marmolady?
    odpowiedź: Wytwórnię marmolady założył Zośka.
  12. Który z chłopców początkowo nie umiał pływać?
    odpowiedź: Początkowo pływać nie umiał Rudy.
  13. Podaj rok rozpoczęcia i zakończenia akcji w „Kamieniach na szaniec”.
    odpowiedź: Akcja „Kamieni na szaniec” rozpoczyna się w czerwcu 1939 roku, a kończy się w sierpniu 1943 roku.
  14. Dlaczego „Kamienie na szaniec” są nazywane literaturą faktu?
    odpowiedź: Książka „Kamienie na szaniec” to literatura faktu, bo pojawiają się w niej prawdziwe wydarzenia, podany jest czas i miejsce tych wydarzeń, występują postacie historyczne.
  15. Podaj autora i tytuł wiersza, który deklamował Czarny Jaś przed śmiercią Rudego.
    odpowiedź: Wiersz, który deklamował Czarny Jaś Rudemu, nosi tytuł „Testament mój”, jego autorem jest Juliusz Słowacki.

Czy są jeszcze jakieś pytania z „Kamieni na szaniec”, na które chcielibyście poznać odpowiedź? Piszcie śmiało w komentarzach!

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Małgorzata Woźna

Małgorzata Woźna – magister filologii polskiej oraz kultury i praktyki tekstu, korepetytorka, korektorka i copywriterka, autorka bloga Prosty Polski, na którym od 2016 roku publikuje artykuły dotyczące języka polskiego. Pomaga uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych uporać się z trudnymi zagadnieniami literackimi i językowymi. Daje wskazówki Polakom na temat poprawności problematycznych form.
Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.