„Latarnik” – test z odpowiedziami. Pytania na kartkówkę

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Latarnika”:

  1. „Latarnik” – kto napisał tę książkę?
    odpowiedź: Książkę „Latarnik” napisał Henryk Sienkiewicz.
  2. Jak miał na imię Skawiński?
    odpowiedź: W „Latarniku” ani razu nie pada imię Skawińskiego.
  3. Ile lat miał Skawiński?
    odpowiedź: Skawiński był mężczyzną około siedemdziesięcioletnim.
  4. Co czytał latarnik?
    odpowiedź: Latarnik czytał „Pana Tadeusza”.
  5. Wymień autora książki, którą czytał Skawiński?
    odpowiedź: Autorem książki, którą czytał Skawiński, jest Adam Mickiewicz.
  6. Na jakim kontynencie rozgrywa się akcja „Latarnika”?
    odpowiedź: Akcja „Latarnika” rozrywa się w Ameryce Środkowej.
  7. W jakim mieście rozgrywa się akcja „Latarnika”?
    odpowiedź: Akcja „Latarnika” rozgrywa się w nadmorskiej miejscowości Aspinwall.
  8. Jakim gatunkiem literackim jest „Latarnik”?
    odpowiedź: „Latarnik” to nowela.
  9. Jakie cechy gatunkowe ma nowela?
    odpowiedź: Nowela to krótki, jednowątkowy utwór epicki, posiadający punkt kulminacyjny i niewielu bohaterów, opowiada o rzeczach zwykłych, realistycznych.
  10. W jakim powstaniu brał udział Skawiński?
    odpowiedź: Skawiński brał udział w powstaniu listopadowym (1830-1831).
  11. Czego fabrykę założył główny bohater?
    odpowiedź: Główny bohater założył fabrykę cygar.
  12. Wymień 5 zawodów, które wykonywał Skawiński.
    odpowiedź: Skawiński był m.in.: żołnierzem, strzelcem rządowym, marynarzem, harpunnikiem, latarnikiem.
  13. Co się stało przez to, że Skawiński zapomniał zapalić latarnię?
    odpowiedź: Przez to, że Skawiński zapomniał zapalić latarnię, rozbił się statek (nikt nie umarł, nikt nie został ranny).
  14. Ile stron ma „Latarnik”?
    odpowiedź: „Latarnik” ma około 13 stron.
  15. Z ilu rozdziałów składa się „Latarnik”?
    odpowiedź: „Latarnik” składa się z trzech rozdziałów.

Czy są jakieś pytania z „Latarnika”, na które chcielibyście poznać odpowiedź? Dawajcie znać w komentarzach. Postaram się jak najszybciej odpowiedzieć 😉

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 3

Dodaj komentarz