„Mały Książę” – test znajomości lektury

„Mały Książę” – test znajomości lektury

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Małego Księcia”:

  1. Kto napisał „Małego Księcia”?
    odpowiedź: „Małego Księcia” napisał Antoine de Saint-Exupéry.
  2. Komu autor „Małego Księcia” zadedykował swoją książkę?
    odpowiedź: Autor „Małego Księcia” zadedykował książkę swojemu przyjacielowi – Leonowi Wertherowi, gdy był małym chłopcem.
  3. Jak nazywała się planeta, którą zamieszkiwał Mały Książę?
    odpowiedź: Planeta, którą zamieszkiwał Mały Książę, nazywała się B-612.
  4. Dlaczego Mały Książę wyruszył w podróż?
    odpowiedź: Mały Książę wyruszył w podróż z dwóch powodów. Po pierwsze – chciał poznać świat, po drugie – miał już dosyć zachcianek, dąsów i pretensji róży.
  5. Co narysował sześcioletni narrator?
    odpowiedź: Sześcioletni narrator narysował węża boa, który połknął słonia.
  6. O rysunek czego poprosił Mały Książę narratora?
    odpowiedź: Mały Książę poprosił narratora o rysunek baranka.
  7. Kto powiedział: „To, co najważniejsze, jest niewidoczne dla oczu”?
    odpowiedź: Słowa: „To, co najważniejsze, jest niewidoczne dla oczu” wypowiedział lis.
  8. Co sprzedawał sprzedawca?
    odpowiedź: Sprzedawca sprzedawał pigułki na pragnienie, które pozwalały zaoszczędzić 53 minuty tygodniowo.
  9. Ile planet odwiedził Mały Książę?
    odpowiedź: Mały Książę odwiedził siedem planet: 325 (planeta Króla), 326 (planeta Próżnego), 327 (planeta Pijaka), 328 (planeta Bankiera), 329 (planeta Latarnika), 330 (planeta Geografa), Ziemia.
  10. Kto w „Małym Księciu” jest symbolem pragnienia władzy, a kto symbolem próżności?
    odpowiedź: Symbolem pragnienia władzy jest Król. Symbolem próżności jest Próżny.
  11. Kto, kogo i w jaki sposób oswajał w „Małym Księciu”?
    odpowiedź: Mały Książę oswajał lisa, podchodził coraz bliżej niego, dzięki czemu coraz lepiej go poznawał i mógł się z nim zaprzyjaźnić.
  12. Kto, według Małego Księcia, za bardzo przywiązywał się do cyfr?
    odpowiedź: Według Małego Księcia dorośli za bardzo przywiązywali się do cyfr. Poza tym takie przywiązanie cechowało też Bankiera.
  13. Dlaczego „Małego Księcia” określa się lekturą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych?
    odpowiedź: „Małego Księcia” określa się lekturą zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, dlatego że można rozumieć ją na dwóch płaszczyznach – jako ciekawą opowieść fantastyczną, coś w rodzaju bajki (dzieci) i jako tekst o charakterze filozoficznym, egzystencjalnym (dorośli).
  14. Na postawie „Małego Księcia” wyjaśnij, czym jest uosobienie.
    odpowiedź: Uosobienie to nadawaniem zwierzętom bądź rzeczom cech ludzkich. W „Małym Księciu” uosobieni zostali m.in. lis i róża – mówili, wyrażali swoje uczucia i emocje.
  15. Wypisz trzy cechy charakterystyczne róży.
    odpowiedź: Róża była próżna, egoistyczna, manipulowała Małym Księciem.

Zobacz również:

Czy są jeszcze jakieś pytania z „Małego Księcia”, na które chcielibyście poznać odpowiedź? Napiszcie w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Małgorzata Woźna

Małgorzata Woźna – magister filologii polskiej oraz kultury i praktyki tekstu, korepetytorka, korektorka i copywriterka, autorka bloga Prosty Polski, na którym od 2016 roku publikuje artykuły dotyczące języka polskiego. Pomaga uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych uporać się z trudnymi zagadnieniami literackimi i językowymi. Daje wskazówki Polakom na temat poprawności problematycznych form.
Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.