Opowieść wigilijna – sprawdzian. Pytania i odpowiedzi na test

Opowieść wigilijna – sprawdzian. Pytania i odpowiedzi na test

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Opowieści wigilijnej”:

  1. Kto napisał „Opowieść wigilijną
    odpowiedź: „Opowieść wigilijną” napisał Charles Dickens.
  2. „Opowieść wigilijna” – jaki to rodzaj literacki?
    odpowiedź: „Opowieść wigilijna” to epika.
  3. „Opowieść wigilijna” – jaki to gatunek literacki?
    odpowiedź: „Opowieść wigilijna” to opowieść (coś krótszego od powieści, ale dłuższego od noweli czy opowiadania).
  4. W jakim kraju i mieście toczy się akcja „Opowieści wigilijnej”?
    odpowiedź: Akcja „Opowieści wigilijnej” toczy się w Anglii (kraj), w Londynie (miasto).
  5. Dlaczego tytułowy wyraz „wigilijna” piszemy małą literą?
    odpowiedź: Wyraz „wigilijna” piszemy małą literą, bo jest to przymiotnik, a z przymiotnikami piszemy małą literą (tak samo jak: polski obyczaj, bożonarodzeniowe spotkanie, wielkanocne śniadanie itp.).
  6. Ile dzieci miał Bob?
    odpowiedź: Bob miał sześcioro dzieci (Tim, Piotr, Marta, Belinda + dwoje małych dzieci).
  7. Czyim dzieckiem był Fred?
    odpowiedź: Fred był dzieckiem siostry Ebenezera Scrooge’a o imieniu Fan.
  8. Jak nazywała się narzeczona Ebenezera Scrooge’a?
    odpowiedź: Narzeczona Ebenezera Scrooge’a miała na imię Bella.
  9. Na jakiej rzeczy Scrooge zobaczył twarz Marleya?
    odpowiedź: Scrooge zobaczył twarz Marleya na kołatce (przedmiot mocowany na drzwiach, służy do pukania).
  10. Co Scrooge jadł w wieczór wigilijny?
    odpowiedź: Scrooge w wieczór wigilijny jadł zimną owsiankę.
  11. Co stanowi punkt kulminacyjny w „Opowieści wigilijnej”?
    odpowiedź: Punktem kulminacyjnym w „Opowieści wigilijnej” jest strofka czwarta, a konkretnie moment, w którym Ebenezer Scrooge zobaczył swój nagrobek.
  12. Jakie mięso posłał Scrooge do Boba?
    odpowiedź: Scrooge posłał do Boba indyka (Boba stać było wyłącznie na kaczkę).
  13. Ile było duchów w „Opowieści wigilijnej”.
    odpowiedź: W „Opowieści wigilijnej” były cztery duchy: Duch Jakuba Marleya, Duch Wigilijnej Przeszłości, Duch Tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia, Duch Przyszłych Wigilii.
  14. Podaj czas trwania akcji „Opowieści wigilijnej”.
    odpowiedź: Czas akcji realistyczny „Opowieści wigilijnej” to 3 dni – od 24 grudnia do 26 grudnia. Czas akcji fantastyczny „Opowieści wigilijnej” to trzy noce.
  15. Ile stron ma „Opowieść wigilijna”?
    odpowiedź: „Opowieść wigilijna” ma około 70-80 stron.

Czy macie jeszcze jakieś pytania dotyczące „Opowieści wigilijnej” lub innej lektury obowiązkowej? Napiszcie w komentarzach. Chętnie podpowiem 😉

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 1

Dodaj komentarz