„Quo vadis” – sprawdzian z lektury

„Quo vadis” – sprawdzian z lektury

Przykładowe pytania na sprawdzian z „Quo vadis”:

  1. Co znaczy „Quo vadis”?
    odpowiedź: „Quo vadis” znaczy „Dokąd zmierzasz”.
  2. Kto do kogo powiedział „Quo vadis, Domine?”?
    odpowiedź: Pytanie „Quo vadis, Domine?”, czyli  „Dokąd zmierzasz, Panie?”, zadał apostoł Piotr Jezusowi Chrystusowi. Święty Piotr spotkał Chrystusa, gdy uciekał z Rzymu w obawie przed prześladowaniami chrześcijan. Chrystus namówił go na powrót do Rzymu.
  3. Jak brzmiało pogańskie imię Ligii?
    odpowiedź: Pogańskie imię Ligii brzmiało Kallina.
  4. Jaki znak narysowała na piasku Ligia?
    odpowiedź: Ligia narysowała na piasku rybę – symbol chrześcijaństwa.
  5. Ile lat po śmierci Chrystusa zaczyna się akcja „Quo vadis”?
    odpowiedź: Akcja „Quo vadis” rozpoczyna się na 30 lat po śmierci Chrystusa, czyli w 63 roku naszej ery.
  6. Kto i z jakim zwierzęciem walczył, by uratować Ligię na arenie?
    odpowiedź: Ursus (niewolnik Ligii) walczył na arenie z turem, do którego przywiązana była Ligia.
  7. Jakie dwie kultury przedstawia „Quo vadis”?
    odpowiedź: „Quo vadis” przedstawia dwie kultury, dwa światy. Jednym z nim jest świat pogański (stary), drugim – świat chrześcijański (nowy).
  8. Kim była Eunice i jak zmarła?
    odpowiedź: Eunice była niewolnicą Petroniusza. Szczerze kochała Petroniusza i ubłagała go, żeby nie oddawał jej Winicjuszowi. Popełniła samobójstwo razem z Petroniuszem – podcięli sobie żyły.
  9. Kim był Chilon Chilonides i na czym polegała jego przemiana?
    odpowiedź: Chilon Chilonides był Grekiem, nędzarzem. Został wynajęty przez Winiciusza do odszukania Ligii. Jego przemiana była diametralna – zmienił się z człowieka kłamliwego, plugawego i myślącego wyłącznie o własnych korzyściach na człowieka wyznającego wartości chrześcijańskie (przyjął chrzest), dążącego do prawdy i ufającego Bogu.
  10. Wymień cztery postacie fikcyjne z „Quo vadis”.
    odpowiedź: Postacie fikcyjne z „Quo vadis” to: Ligia Kallina, Marek Winicjusz, Ursus, Glaukus.
  11. Wymień cztery postacie historyczne z „Quo vadis”.
    odpowiedź: Postacie historyczne z „Quo vadis” to: Neron, Petroniusz, św. Piotr, św. Paweł.
  12. Kto jest bohaterem dynamicznym w „Quo vadis”?
    odpowiedź: Bohaterami dynamicznymi w „Quo vadis” są: Marek Winicjusz, Chilon Chilonides oraz święty Paweł.
  13. Kim był Petroniusz dla Marka Winicjusza?
    odpowiedź: Petroniusz był wujkiem (bratem matki) i przyjacielem Marka Winicjusza.
  14. Dokąd Marek Winicjusz i Ligia Kallina wyjechali?
    odpowiedź: Marek Winicjusz i Ligia Kallina wyjechali na Sycylię.
  15. Jak nazywali się przyszywani rodzice Ligii Kalliny?
    odpowiedź: Przyszywani rodzice Ligii Kalliny to Aulus Plaucjusz i Pomponia Grecyna – rzymscy arystokraci.

Na jakie jeszcze pytania dotyczące treści powieści Henryka Sienkiewicza pod tytułem „Quo vadis” chcielibyście poznać odpowiedź? Napiszcie w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dodaj komentarz