Sprawdzian z „Pana Tadeusza”

Sprawdzian z „Pana Tadeusza”

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Pana Tadeusza”:

  1. Kto jest głównym bohaterem w „Panu Tadeuszu”?
    odpowiedź: Głównym  bohaterem w „Panu Tadeuszu” jest Jacek Soplica.
  2. Kim był Gerwazy?
    odpowiedź: Gerwazy był klucznikiem, najwierniejszym sługą Horeszków – najpierw Stolnika, a potem Hrabiego.
  3. Jak nazywały się charty Asesora i Rejenta?
    odpowiedź: Chart Asesora nazywał się Sokół, a chart Rejenta – Kusy.
  4. Ile dni trwa akcja „Pana Tadeusza”?
    odpowiedź: Akcja właściwa „Pana Tadeusza” trwa 6 dni – jest to 5 dni latem 1811 roku i 1 dzień wiosną 1812 roku.
  5. Kto jest bohaterem dynamicznym w „Panu Tadeuszu”?
    odpowiedź: Bohaterem dynamicznym w „Panu Tadeuszu” jest Jacek Soplica / ksiądz Robak.
  6. Wymień nazwy trzech warstw szlachty.
    odpowiedź: Trzy warstwy szlachty to: magnateria (najwyższa warstwa – Horeszkowie), szlachta średniozamożna (środkowa warstwa – Soplicowie), zaścianek (najniższa warstwa – Dobrzyńscy).
  7. W kim był zakochany Jacek Soplica?
    odpowiedź: Jacek Soplica był zakochany w Ewie Horeszkównie – córce Stolnika Horeszki.
  8. Ile lat mieli Tadeusz i Zosia?
    odpowiedź: Tadeusz Soplica miał 20 lat, Zosia Horeszkówna miała 14 lat.
  9. Dlaczego „Pan Tadeusz” jest epopeją narodową?
    odpowiedź: „Pan Tadeusz” jest epopeją narodową, bo opowiada o ważnym historycznym wydarzeniu (koniec Rzeczpospolitej Szlacheckiej, uwłaszczenie chłopów), ma bohatera zbiorowego (polska szlachta), ma bohatera jednostkowego stanowiącego wzór do naśladowania (ksiądz Robak).
  10. Kim była Telimena?
    odpowiedź: Telimena była opiekunką Zosi, kobietą w średnim wieku, która szukała męża.
  11. Ile ksiąg ma „Pan Tadeusz”?
    odpowiedź: „Pan Tadeusz” składa się z 12 ksiąg.
  12. Jak brzmi pełny tytuł „Pana Tadeusza”?
    odpowiedź: Pełny tytuł brzmi: „Pan Tadeusz, czyli ostatni zajazd na Litwie. Historia szlachecka z roku 1811 i 1812 we dwunastu księgach wierszem”.
  13. Co to jest zajazd w „Panu Tadeuszu”?
    odpowiedź: Zajazd opisany w „Panu Tadeuszu” to sposób egzekucji wyroku sądowego. Polscy szlachcice organizowali zajazdy, by dochodzić swoich praw, by nieruchomości (np. zamki) stawały się ich własnością nie tylko w świetle prawa, ale także w praktyce.
  14. Co to jest epilog? Wyjaśnij na podstawie „Pana Tadeusza”.
    odpowiedź: Epilog to końcowa część utworu literackiego, która nie jest związana z fabułą właściwą. Na końcu „Pana Tadeusza” pojawia się epilog napisany jedenastozgłoskowcem. Adam Mickiewicz wyjaśnia w nim, dlaczego zdecydował się napisać tak optymistyczny utwór w tak pesymistycznych czasach.
  15. Co jest ważniejsze – dobro wspólne czy realizacja indywidualnych celów?
    odpowiedź: Treść „Pana Tadeusza” wskazuje na to, że ważniejsze jest dobro wspólne niż realizacja indywidualnych celów. W Soplicowie pokój i szczęście zapanowały wtedy, gdy cała polska szlachta się zjednoczyła i wspólnie walczyła przeciwko Moskalom. Cała rozprawka na temat: „Co jest ważniejsze – dobro wspólne czy realizacja indywidualnych celów” znajduje się tutaj.

Na jakie jeszcze pytania z „Pana Tadeusza” chcielibyście poznać odpowiedź? Dajcie znać w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 7

Małgorzata Woźna

Małgorzata Woźna – magister filologii polskiej oraz kultury i praktyki tekstu, korepetytorka, korektorka i copywriterka, autorka bloga Prosty Polski, na którym od 2016 roku publikuje artykuły dotyczące języka polskiego. Pomaga uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych uporać się z trudnymi zagadnieniami literackimi i językowymi. Daje wskazówki Polakom na temat poprawności problematycznych form.
Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.