„Świtezianka” – test z lektury. Lista 15 pytań na sprawdzian

„Świtezianka” – test z lektury. Lista 15 pytań na sprawdzian

Przykładowe pytania na sprawdzianie ze „Świtezianki”:

  1. Kiedy odgrywają się wydarzenia opisane w balladzie „Świtezianka”?
    odpowiedź: Czas akcji „Świtezianki” jest nieokreślony, wiadomo tylko, że wszystko dzieje się na przełomie lata i jesieni.
  2. Kto jest bohaterem realistycznym w „Świteziance”?
    odpowiedź: Bohaterem realistycznym w „Świteziance” jest strzelec.
  3. Kto jest bohaterem fantastycznym w „Świteziance”?
    odpowiedź: Bohaterką fantastyczną w „Świteziance” jest tytułowa bohaterka, czyli Świtezianka.
  4. Jakie elementy przyrody występują w „Świteziance”?
    odpowiedź: W „Świteziance” występują następujące elementy przyrody: las, jezioro Świteź, modrzew, kwiaty, maliny.
  5. Koło jakiego jeziora spotykali się chłopak i dziewczyna w balladzie?
    odpowiedź: Chłopak i dziewczyna – bohaterowie ballady – spotykali się przy brzegach jeziora Świteź.
  6. Pod jakim drzewem spotykali się chłopak i dziewczyna w balladzie?
    odpowiedź: Chłopak i dziewczyna spotykali się pod modrzewiem.
  7. Wymień trzy cechy ballady.
    odpowiedź: Ballada to utwór, który: zawiera elementy fantastyczne, pojawia się w nim motyw winy/zbrodni i kary, występują w nim tajemniczość i groza.
  8. Co złego zrobił strzelec?
    odpowiedź: Strzelec dopuścił się krzywoprzysięstwa i zdrady.
  9. Jaka kara spotkała strzelca?
    odpowiedź: Strzelec został zaklęty pod modrzewiem (jęczał pod nim).
  10. Kto wymierzył karę strzelcowi?
    odpowiedź: Karę strzelcowi wymierzyła natura.
  11. Co złego zrobiła Świtezianka?
    odpowiedź: Świtezianka wystawiła strzelca na zbyt ciężką próbę, okazała się więc postacią występną i okrutną.
  12. Jaka kara spotkała Świteziankę?
    odpowiedź: Świtezianka, jako duch, błąkała się po brzegach jeziora Świteź.
  13. Kto wymierzył karę Świteziance?
    odpowiedź: Karę Świteziance wymierzyła natura.
  14. Co to znaczy, że „Świtezianka” jest utworem synkretycznym?
    odpowiedź: „Świtezianka” jest utworem synkretycznych, bo zawiera elementy wszystkich trzech rodzajów literackich: epiki (narrator), liryki (forma) i dramatu (dialogi).
  15. Jakie inne ballady napisał Adam Mickiewicz?
    odpowiedź: Adam Mickiewicz napisał wiele ballad, są to np. utwory: „Romantyczność”, „Lilije”, „Świteź”.

Na jakie pytania dotyczące „Świtezianki” autorstwa Adama Mickiewicza lub jakiejkolwiek innej lektury chcielibyście poznać odpowiedź? Napiszcie w komentarzach lub wyślijcie pytanie przez formularz kontaktowy (znajduje się w zakładce „Kontakt”).

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 4

Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.