Pytania na sprawdzian z „Zemsty”

Pytania na sprawdzian z „Zemsty”

Przykładowe pytania na sprawdzianie z „Zemsty”:

  1. Jakim rodzajem i gatunkiem jest „Zemsta”?
    odpowiedź: „Zemsta” to dramat (rodzaj literacki) i komedia (gatunek literacki).
  2. Jak miał na imię stryj Klary?
    odpowiedź: Stryj Klary miał na imię Maciej (chodzi o Macieja Cześnika Raptusiewicza).
  3. Kogo kochał Wacław?
    odpowiedź: Wacław kochał Klarę.
  4. Kim był Perełka?
    odpowiedź: Perełka był kuchmistrzem Cześnika.
  5. Kim była Rózia?
    odpowiedź: Rózia była służącą Cześnika.
  6. Ile miała wynieść suma za zerwanie zaręczyn przez Wacława lub Podstolinę?
    odpowiedź: Suma za zerwanie zaręczyn przez Wacława lub Podstolinę wynosiła 100 tysięcy.
  7. Jak w czasie studiów Wacław przedstawił się Podstolinie?
    odpowiedź: Wacław w czasie studiów przedstawił się Podstolinie jako książę Radosław.
  8. Wymień trzy rodzaje komizmu zawarte w „Zemście”.
    odpowiedź: W „Zemście” występują trzy rodzaje komizmu: sytuacyjny, postaci i słowny/językowy.
  9. Jakie dwa wyrazy ciągle powtarzał Cześnik?
    odpowiedź: Cześnik ciągle powtarzał „mocium panie”.
  10. Kto powtarzał: „Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba”?
    odpowiedź: Zdanie „Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba” często powtarzał Rejent Milczek.
  11. Jakie zadania narzuciła Klara Papkinowi w zamian za swoją rękę?
    odpowiedź: Klara chciała, aby Papkin: żył o chlebie i wodzie przez 1 rok i 6 dni, milczał przez pół roku, dostarczył jej krokodyla.
  12. Komu Papkin przepisał w testamencie swoją szablę?
    odpowiedź: Papkin przepisał swoją szablę temu, kto po śmierci pierwszy postawi mu pomnik.
  13. Ilu mężów miała Podstolina?
    odpowiedź: Podstolina miała trzech mężów. Wszyscy zmarli, więc była wdową.
  14. Jak nazywała się szabla Cześnika?
    odpowiedź: Szabla Cześnika nazywała się Artemiza.
  15. Jak nazywała się szabla Cześnika?
    odpowiedź: Szabla Cześnika nazywała się Pani Barska.

Czy są jeszcze jakieś pytania z „Zemsty”, na które chcielibyście poznać odpowiedź? Piszcie śmiało w komentarzach! 🙂

Ocena

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 6

Małgorzata Woźna

Małgorzata Woźna – magister filologii polskiej oraz kultury i praktyki tekstu, korepetytorka, korektorka i copywriterka, autorka bloga Prosty Polski, na którym od 2016 roku publikuje artykuły dotyczące języka polskiego. Pomaga uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych uporać się z trudnymi zagadnieniami literackimi i językowymi. Daje wskazówki Polakom na temat poprawności problematycznych form.
Powiadomienia o komentarzach
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze.